Vinkit Internet-tiedonhakuun

Tavallisella Googlen haulla ei löydy mitään tai löytyy ihan liikaa? Sinulla ei ole käyttöoikeuksia maksullisiin tietokantoihin? Ei hätää, tässä meidän vinkkimme Internet-tiedonhakuihin.

 

Kirjastojen tietokannat

Kirjastot.fi on hyvä paikka etsiä eri kirjastotietokantoja. Sieltä löytyy lajiteltuna eri kuntien, oppilaistosten, yliopistojen tietokannat. Toinen vaihtoehto on hakea Frank-monihausta, joka hakee useasta tietokannasta samanaikaisesti. Kansalliskirjasto ylläpitää kansallisbibliografia Fennicaa, jossa on kaikki Suomessa julkaistu kirjallisuus. Elonet on tietokanta, jossa on Suomessa esitettyjä elokuvia ja niiden tekijöitä.

Googlen erikoishaut

Googlen tiedonhaussa on Tarkennettu haku, jossa voi hakea Boolen operaattoreilla ja tuloksia voi rajata tehokkaasti. Tarkennettu Google-kuvahaku mahdollistaa kuvien hakemisen mm. värin, resoluution, kuvasuhteen ja käyttöoikeuksien perusteella. Google Scholar on tieteelisten artikkeleiden hakutoiminto, mutta useista artikkeleista ei ole luettavissa ilmaiseksi kuin tiivistelmä. Googlen uutishaussa pystyy uutissivuistojen hakuja rajaamaan tiukoilla aikarajoilla, esim. päivitetty viimeisen tunnin aikana. Valitettavasti palvelua ei ole toistaiseksi lokalisoitu Suomeen. Lisäksi vielä löytyy patentti-haku, joka sisältää lähinnä amerikkalaisia patentteja.

Creative Commons

Tarvitko käyttöösi musiikkia tai valokuvia, mutta et ole varma käyttölisensseistä? Creativecommons on paikka, mistä löytyy erilaista materiaalia vaihtelevilla käyttöoikeuksilla. Osaa saa käyttää täysin vapaasti, osaa vain muokkaamatta ja osaa vain ei-kaupallisiin tarkoituksiin.

Patentit

PatInfo – kotimaiset patentit.
FI-EP-rekisteri – Eurooppapatentteja.
Espacenet – ”kaikkialta” maailmasta.

Kirjastojen palveluita

Kirjastot.fi – Kansallinen kirjastojen palveluita yhteenkokoava sivusto.
Kirjasampo.fi - Kaunokirjallisuutta käsittelevä sivusto

Muut

Tilastokeskuksen kautta löytyy kotimaisten ja eurooppalaisten tilastojen lisäksi hyviä kansallisia ja eri yhteisöjen tilastoja. World Factbook on CIA:n ylläpitämä hyvin ajantasainen tietopaketti maailman valtioista. YTJ-tietopalvelusta voi hakea tietoa mm. siitä, onko yritys rekisteröity kaupparekisteriin tai ennakkoperintärekisteriin. IngentaConnect sisältää tieteellisten artikkeleiden viitteitä ja myös joitakin kokotekstinä.