Kirjasto vinkkaa: e-kirjoja & sähköisiä sisältöjä

Onko kotona tylsää? Onneksi nykyään kirjallisuudesta ja musiikista voi nauttia myös etänä! Poikkeuksellisessa tilanteessa moni normaalisti maksullinen palvelu on avautunut kaikkien käytettäväksi ja ihmiset jakavat toisilleen vinkkejä erilaisiin sähköisiin sisältöihin. Kokosimme tälle sivulle listaa, josta voi löytää vinkkejä kotona viihtymiseen. Listaa päivitetään tarpeen mukaan. Onko mielessäsi hyvä vinkki, joka ei ole listalla? Otamme mielellämme ideoita vastaan!

Huom! Osassa palveluista on ruuhkaa runsaan käytön vuoksi. Jos et pääse palveluun, kokeile hetken päästä uudestaan.

 

Muista myös kirjaston omat e-kirjat.

 

Lapsille

Apu Juniori
Apu-lehden lapsille suunnatun Juniori-lehden kaikki tähän mennessä ilmestyneet numerot ovat vapaasti kaikkien luettavissa 30.4. saakka. Lehdessä kerrotaan selkeästi ja viihdyttävästi esimerkiksi tieteestä ja ajankohtaisista asioista.

Iltasatu
Tekijäoikeuksista vapautuneita klassikkosatuja lyhennettyinä. Sivuston kautta voi myös julkaista satuja, ja sieltä löytyy myös nykykirjailijoiden tuotantoa.

Kirjastokaista
Kirjastokaistan Lastenohjelmat-kategoriasta löydät lukuvinkkejä, satutuntitaltiointeja ja vinkkejä kirjastonkäyttöön. Sisältönä ovat myös lasten omat kirjatrailerit ja videovinkkaukset sekä Kuopion kaupunginkirjaston tuottamat Lukukoira Sylvin vloggaukset.

Lukulumo
Normaalisti maksullista sovellusta voi koronavirusepidemian takia toistaiseksi käyttää ilmaiseksi. Kyseessä on palvelu, jossa on suomalaisia lastenkirjoja ääneen luettuina. Samalla kun kirjaa kuuntelee, voi katsoa kirjan kuvia ja tekstiä mobiililaitteellaan. Osa kirjoista on luettu myös muilla kielillä kuin suomeksi. Palvelussa on erilliset Home Access -tunnukset kouluikäisille ja sitä nuoremmille lapsille.

Papunetin selkokieliset sadut
Papunet tuottaa materiaalia heille, jotka esimerkiksi puhevamman tai oppimisvaikeuden takia tarvitsevat apua kommunikointiin. Sivustolla on ladattavia satuja lapsille ja nuorille.

Satunetti
Satunetissä voi kuunnella Mari Mörön, Jukka Parkkisen ja Esko-Pekka Tiitisen kirjoittamia satuja. Mukana on myös kansansatuja.

Yle Areena radio: Lapset
Kuunnelmia ja äänikirjoja lapsille, esimerkiksi Lasse Pöystin lukema Muumipeikko ja pyrstötähti, Noita Nokinenän seikkailuja, Risto Räppääjää sekä Topeliuksen ja muiden satuja.

 

Nuorille

Audible  (englanniksi)
Normaalisti maksullinen lasten- ja nuorten e-äänikirjoja tarjoava Audible on koronavirustilanteen takia toistaiseksi avoin kaikille. Kirjoja on englannin lisäksi espanjaksi, saksaksi, ranskaksi, japaniksi ja italiaksi. Kirjojen kuunteluun tarvitsee jatkuvan nettiyhteyden.

For YA (YouTube)
For young adult readers, from young adult authors, about young adult books. Yleistä keskustelua nuorten aikuisten kirjallisuudesta. Nuortenkirjailijoiden Sini Helmisen ja Elina Pitkäkankaan tubekanava.

Lohikäärmeradio
Jyväskylän kaupunginkirjaston työntekijät Tomi ja Inna samoavat fantasiamaailmoissa keskustellen enimmäkseen kirjoista, mutta välillä myös leffoista, sarjoista, peleistä ja muista genreistä. Kuunneltavissa myös Spotifyssa.

Sivupiiri: nuortenkirjaklassikot
Vapaasti luettavia nuorten- ja lastenkirjallisuuden klassikkoja, kuten Liisan seikkailut ihmemaassa, Pikku naisia ja Tom Sawyer.

Tampereen kaupunginkirjaston kirjavinkit
Soittolistalle on koottu Tampereen kaupunginkirjaston tuottamat genrevinkkaukset kasiluokkalaisille.

 

Lue ja tutki!

Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot
Suomalaisia sanomalehtiä, aikakauslehtiä, suomalaisen klassikkokirjaston, nuotteja, kortistoja sekä karttoja.

Helmetin vinkit: kotisohvalta museoon
Pääkaupunkiseudun verkkokirjasto Helmet listaa museoita, joihin pääsee tekemään virtuaalisen kierroksen. Museoita meiltä ja maailmalta ovat esimerkiksi Kiasma, Urheilumuseo, Guggenheim-museot, Louvre, National Gallery ja NASAn kaksi tutkimuskeskusta.

The World Digital Library (englanniksi)
Digitaaliseen kirjastoon on koottu harvinaisia kirjoja, käsikirjoituksia, karttoja, filmejä ja valokuvia eri maista ja kulttuureista. Aineistoa voi selata esimerkiksi paikan, aikakauden ja aiheen mukaan. UNESCO:n ja usean eri kirjaston, arkiston ja muun instituution kanssa yhteistyönä tuotetun palvelun yhtenä tavoitteena on kulttuurienvälisen ymmärryksen lisääminen.

 

Kuuntele!

BBC:n radiokuunnelmat (englanniksi)
Laadukkaita radiokuunnelmia genreittäin. Valikoimassa on esimerkiksi dekkareita, trillereitä, fantasiaa ja romantiikkaa.

Elisan ilmaiset klassikot (vaatii kirjautumisen)
Ilmaisia klassikoita e-kirjoina ja e-äänikirjoina. Mukana on romaaneja, näytelmiä ja runoutta, nuorten ja lastenkirjallisuutta. Mukana ovat esimerkiksi Arthur Conan Doyle, Jack London, Jane Austen, R. L. Stevenson, Jules Verne ja Charles Dickens.

Yle Draama
Äänikirjoja, radioteatteria ja kuunnelmia vapaasti kuunneltaviksi. Äänikirjoina voi kuunnella suomalaisia klassikoita, esimerkiksi Maria Jotunin Huojuva talo, Aleksis Kivi Seitsemän veljestä, Zacharias Topeliuksen Välskärin kertomuksia. Kuunnelmien joukosta löytyvät vaikkapa Väinö Linnan Tuntematon sotilas, Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen, Sinikka ja Tiina Nopolan Risto Räppääjä ja kauhea makkara.

 

Katsele!

Elonet
Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (Kavi) tarjoama tietokanta ja suoratoistopalvelu. Elonetissa on katsottavissa Kavin omistamat pitkät elokuvat. Lisäksi löytyy tuhansia mainos-, dokumentti- ja lyhytelokuvia sekä muita filmikatkelmia yli sadan vuoden ajalta.

Keikalla.fi (tulossa: maksullinen)
Lippu.fi:n, Rockwayn ja Muusikkojen liiton verkkoalusta, joka tarjoaa kuluttajille kulttuurielämyksiä virtuaalimuodossa. Pian voit ostaa lipun suosikkiesiintyjäsi keikalle ja seurata laadukasta livestriimiä vaikka kotisohvaltasi.

Kirjastokaista
Kirjastokaistan Kirjallisuusohjelmat-kategoriasta löydät kirjailijoiden haastatteluja, kirjavinkkauksia, lukukampanjavideoita sekä muita lukemiseen, kirjoittamiseen ja kirjoihin liittyviä ohjelmia.

Koronakonsertit
Tällä sivustolla ilmoitetaan artistien tulevista ja toteutuneista nettikeikoista esim. Facebookin livelähetyksinä.

 

 

Näihin ja vielä moniin muihin sähköisiin sisältöihin pääsee tutustumaan kirjastot.fi-sivuston ylläpitämän Makupalat-palvelun kautta, jonne on koottu oma kokoelma sähköisistä sisällöistä.

 

Jos olet Facebookissa, kannattaa myös kurkata Facebookin Karanteeniklubi-ryhmä. Ryhmässä jaetaan tietoa ja linkkejä esimerkiksi virtuaalisista musakeikoista, taidenäyttelyistä tai urheiluun liittyvistä tapahtumista.