Kirjasto vinkkaa: e-kirjoja & sähköisiä sisältöjä

Kirjallisuudesta ja musiikista voi nauttia myös etänä! Poikkeuksellisessa tilanteessa moni normaalisti maksullinen palvelu on avautunut kaikkien käytettäväksi ja ihmiset jakavat toisilleen vinkkejä erilaisiin sähköisiin sisältöihin. Kokosimme tälle sivulle listaa, josta voi löytää vinkkejä kotona viihtymiseen. Listaa päivitetään tarpeen mukaan. Onko mielessäsi hyvä vinkki, joka ei ole listalla? Otamme mielellämme ideoita vastaan!

Huom! Osassa palveluista on ruuhkaa runsaan käytön vuoksi. Jos et pääse palveluun, kokeile hetken päästä uudestaan.

 

Muista myös kirjaston omat e-kirjat.

 

Lapsille

Apu Juniori
Apu-lehden lapsille suunnatun Juniori-lehden kaikki tähän mennessä ilmestyneet numerot ovat vapaasti kaikkien luettavissa toistaiseksi. Lehdessä kerrotaan selkeästi ja viihdyttävästi esimerkiksi tieteestä ja ajankohtaisista asioista.

Harrastakotona.fi
Harrastakotona.fi on lapsille ja nuorille suunnattu sivusto, josta löytyy ohjeita ja ideoita taiteen kokemiseen, kokeilemiseen ja harrastamiseen kotona, vapaa-ajalla tai osana opetusta.

Iltasatu
Tekijäoikeuksista vapautuneita klassikkosatuja lyhennettyinä. Sivuston kautta voi myös julkaista satuja, ja sieltä löytyy myös nykykirjailijoiden tuotantoa.

Kansalliskirjaston lautapelikokoelma
Askartele itsellesi entisaikojen lautapeli! Kokoelma sisältää matkustus-, urheilu- ja sotapelejä 1800-luvulta lähtien. Pelit ovat vapaasti käytettävissä, joten voit tulostaa pelilaudan ja siihen kuuluvat säännöt.

Kirjasto kotona
Leikitäänkö kirjastoa? Espoon kaupunginkirjaston julkaisemassa pelissä päästään tutustumaan kirjastoon erilaisten tehtävien avulla. Pelissä mm. pohditaan eri medioiden käyttöä, rakennetaan mukava lukumaja ja valitaan leluille mieluista luettavaa. Pelissä otetaan valokuvia ja siinä kuunnellaan ääniä, joten peliä on helpointa pelata älypuhelimella kuulokkeiden kanssa. Kirjasto kotona -peliä pääsee pelaamaan osoitteessa play.seppo.io kun syöttää koodin 435E73

Kirjastokaista
Kirjastokaistan Lastenohjelmat-kategoriasta löydät lukuvinkkejä, satutuntitaltiointeja ja vinkkejä kirjastonkäyttöön. Sisältönä ovat myös lasten omat kirjatrailerit ja videovinkkaukset sekä Kuopion kaupunginkirjaston tuottamat Lukukoira Sylvin vloggaukset.

Papunetin selkokieliset sadut
Papunet tuottaa materiaalia heille, jotka esimerkiksi puhevamman tai oppimisvaikeuden takia tarvitsevat apua kommunikointiin. Sivustolla on ladattavia satuja lapsille ja nuorille.

Satunetti
Satunetissä voi kuunnella Mari Mörön, Jukka Parkkisen ja Esko-Pekka Tiitisen kirjoittamia satuja. Mukana on myös kansansatuja.

Yle Areena radio: Lapset
Kuunnelmia ja äänikirjoja lapsille, esimerkiksi Lasse Pöystin lukema Muumipeikko ja pyrstötähti, Noita Nokinenän seikkailuja, Risto Räppääjää sekä Topeliuksen ja muiden satuja.

 

Nuorille

Audible  (englanniksi)
Normaalisti maksullinen lasten- ja nuorten e-äänikirjoja tarjoava Audible on koronavirustilanteen takia toistaiseksi avoin kaikille. Kirjoja on englannin lisäksi espanjaksi, saksaksi, ranskaksi, japaniksi ja italiaksi. Kirjojen kuunteluun tarvitsee jatkuvan nettiyhteyden.

For YA (YouTube)
For young adult readers, from young adult authors, about young adult books. Yleistä keskustelua nuorten aikuisten kirjallisuudesta. Nuortenkirjailijoiden Sini Helmisen ja Elina Pitkäkankaan tubekanava.

Harry Potter at Home (englanniksi)
Virallinen Harry Potter -aiheinen Wizarding World -sivusto on koonnut sivuilleen paljon taianomaista ajanvietettä. Osa sisällöistä vaatii sisäänkirjautumisen (kuten esimerkiksi lajittelu), mutta onneksi paljon voi tehdä myös kirjautumatta! Tarjolla on esimerkiksi tietovisoja ja muita tehtäviä, askarteluvideoita, tuvittain jaoteltuja lyhyitä artikkeleita ja ohjeet siihen, kuinka pääset kuuntelemaan sarjan ensimmäisen osan (Harry Potter and the Philosopher's Stone) englanninkielisenä äänikirjana. Ja kuten Tylypahkan portaat, sivuston sisällöt vaihtavat paikkaa ja saattavat välillä kadota kokonaan...

Lohikäärmeradio
Jyväskylän kaupunginkirjaston työntekijät Tomi ja Inna samoavat fantasiamaailmoissa keskustellen enimmäkseen kirjoista, mutta välillä myös leffoista, sarjoista, peleistä ja muista genreistä. Käsittelyssä on mm. ajankohtaisia fantasiauutisia ja kirjavinkkejä. Podcastia voi kuunnella Soundcloudissa ja Spotifyssa.

Sivupiiri: nuortenkirjaklassikot
Vapaasti luettavia nuorten- ja lastenkirjallisuuden klassikkoja, kuten Liisan seikkailut ihmemaassa, Pikku naisia ja Tom Sawyer.

Tampereen kaupunginkirjaston kirjavinkit
Soittolistalle on koottu Tampereen kaupunginkirjaston tuottamat genrevinkkaukset kasiluokkalaisille.

 

Lue ja tutki!

Finna Street
Finna Street -haku etsii käyttäjän sijainnin perusteella vanhoja valokuvia. Palvelun avulla pääsee siis katsomaan, miltä tuttu ympäristö näytti ennen. Sijaintihaku toimii parhaiten ulkona mobiiliverkossa, mutta kuvia voi myös manuaalisesti hakea sijainnin perusteella.

Helmetin vinkit: kotisohvalta museoon
Pääkaupunkiseudun verkkokirjasto Helmet listaa museoita, joihin pääsee tekemään virtuaalisen kierroksen. Museoita meiltä ja maailmalta ovat esimerkiksi Kiasma, Urheilumuseo, Guggenheim-museot, Louvre, National Gallery ja NASAn kaksi tutkimuskeskusta.

Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot
Suomalaisia sanomalehtiä, aikakauslehtiä, suomalainen klassikkokirjasto, nuotteja, kortistoja sekä karttoja.

Opetustaulut
Ennen nettiä tietoa saatiin kootusti opetustauluista. Kansalliskirjaston verkkopalvelussa pääset tutustumaan vanhoihin opetustauluihin esimerkiksi eläimistä, ihmisen anatomiasta ja historiasta.

The World Digital Library (englanniksi)
Digitaaliseen kirjastoon on koottu harvinaisia kirjoja, käsikirjoituksia, karttoja, filmejä ja valokuvia eri maista ja kulttuureista. Aineistoa voi selata esimerkiksi paikan, aikakauden ja aiheen mukaan. UNESCO:n ja usean eri kirjaston, arkiston ja muun instituution kanssa yhteistyönä tuotetun palvelun yhtenä tavoitteena on kulttuurienvälisen ymmärryksen lisääminen.

 

Kuuntele!

BBC:n radiokuunnelmat (englanniksi)
Laadukkaita radiokuunnelmia genreittäin. Valikoimassa on esimerkiksi dekkareita, trillereitä, fantasiaa ja romantiikkaa.

Elisan ilmaiset klassikot (vaatii kirjautumisen)
Ilmaisia klassikoita e-kirjoina ja e-äänikirjoina. Mukana on romaaneja, näytelmiä ja runoutta, nuorten- ja lastenkirjallisuutta. Mukana ovat esimerkiksi Arthur Conan Doyle, Jack London, Jane Austen, R. L. Stevenson, Jules Verne ja Charles Dickens.

Musiikkikirjastot.fi
Kirjastojen kokoamat vinkit musiikista nauttimiseen omalla kotisohvalla. Vinkeissä on huomioitu eri genret lastenlauluista oopperaan ja kaikkeen siltä väliltä.

Yle Draama
Äänikirjoja, radioteatteria ja kuunnelmia vapaasti kuunneltaviksi. Äänikirjoina voi kuunnella suomalaisia klassikoita, esimerkiksi Maria Jotunin Huojuva talo, Aleksis Kivi Seitsemän veljestä, Zacharias Topeliuksen Välskärin kertomuksia. Kuunnelmien joukosta löytyvät vaikkapa Väinö Linnan Tuntematon sotilas, Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen sekä Sinikka ja Tiina Nopolan Risto Räppääjä ja kauhea makkara.

 

Katsele!

Elonet
Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (Kavi) tarjoama tietokanta ja suoratoistopalvelu. Elonetissa on katsottavissa Kavin omistamat pitkät elokuvat. Lisäksi löytyy tuhansia mainos-, dokumentti- ja lyhytelokuvia sekä muita filmikatkelmia yli sadan vuoden ajalta.

Kirjastokaista
Kirjastokaistan Kirjallisuusohjelmat-kategoriasta löydät kirjailijoiden haastatteluja, kirjavinkkauksia, lukukampanjavideoita sekä muita lukemiseen, kirjoittamiseen ja kirjoihin liittyviä ohjelmia.

Koronakonsertit
Tällä sivustolla ilmoitetaan artistien tulevista ja toteutuneista nettikeikoista esim. Facebookin livelähetyksinä.

Museoiden digitaaliset taidekokoelmat
Kansalliskirjaston Finna-palvelun kautta pääset tutustumaan museoiden digitaalisiin maalauksiin ja piirroksiin. Mukana on töitä esimerkiksi Akseli Gallen-Kallelalta, Hugo Simbergiltä, Ellen Thesleffiltä ja Helene Schjerfbeckiltä.

 

Näihin ja vielä moniin muihin sähköisiin sisältöihin pääsee tutustumaan kirjastot.fi-sivuston ylläpitämän Makupalat-palvelun kautta, jonne on koottu oma kokoelma sähköisistä sisällöistä.

 

Jos olet Facebookissa, kannattaa myös kurkata Facebookin Karanteeniklubi-ryhmä. Ryhmässä jaetaan tietoa ja linkkejä esimerkiksi virtuaalisista musakeikoista, taidenäyttelyistä tai urheiluun liittyvistä tapahtumista.